Marine Technology Center of Sweden uttalar sig i SVT om Nord Stream

Sveriges Television bad om ett uttalande kring de nya uppgifter att ett ryskt fartyg fotograferats vid tiden för Nord Stream-sabotaget.

MTC och BTH uttalar sig i Rapport om nya uppgifter kopplat till Nord Stream

Sveriges Television bad om ett uttalande kring de nya uppgifter att ett ryskt fartyg fotograferats vid tiden för Nord Stream-sabotaget. Nedan är ett referat från artikel samt TV-reportage:

Se hela inslaget här: https://www.svtplay.se/video/jMVNVww/rapport/fre-28-apr-19-30?position=52&id=jMVNVww

Danmarks försvarsmakt fotograferade i september förra året det ryska specialfartyget SS-750 i närheten av platsen där Nord Stream-ledningarna sprängdes några dagar senare. Det bekräftar det danska försvaret för SVT Nyheter.

Den 22 september tog en dansk patrullbåt 26 bilder av fartyget i farvattnen öster om den danska ön Bornholm. Bildmaterialet är hemligstämplat men försvarsmakten bekräftar för SVT Nyheter vilket fartyg det rör sig om.

Ubåtsräddningsfartyget SS-750 är specialiserat för insatser på havsbottnen och har ombord en AS-26 Priz miniubåt, som bland annat är utrustad med gripklor.

”Stabil plattform”

Oskar Frånberg, docent i marinteknik vid Blekinge Tekniska Högskola, vill inte spekulera i vem som ligger bakom sprängningarna men konstaterar att det är precis den här typen av fartyg som krävs.

– Det har spekulerats i att de som gjorde sabotaget utgått från en segelbåt, men det behövs en stabil plattform för att kunna utföra operationer av det här slaget. Samtidigt blir det ju då inget som går att göra i det fördolda, ett sådant här fartyg kan inte dyka upp obemärkt utan blir garanterat observerat, säger han till SVT Nyheter.

SS-750 lämnade den ryska Östersjöexklaven Kaliningrad tillsammans med en eskort bestående av en fregatt, en korvett, ett underrättelsefartyg och två bogserbåtar. Detta enligt en granskning av öppna källor som journalisten Oliver Alexander tidigare har gjort i samarbete med tyska T-online.

Stor aktivitet

I samband med att de ryska fartygen närmade sig området öster om Bornholm den 22 september blev det plötsligt stor aktivitet, enligt granskningarna. Ett danskt patrullfartyg satte kurs mot den blivande brottsplatsen, där det möttes av svenska militärfartyg och -flygplan.

Det svenska fartyg som kom dit syntes till en början på sjötrafikssajter som Marine Traffic, men uppgifterna om dess resa försvann senare, enligt Oliver Alexander.

Fyra dagar senare upphörde flödet genom gasledningen Nord Stream 1 och man kunde snabbt konstatera att den hade sprängts. Även Nord Stream 2, som ännu inte tagits i bruk, hade saboterats.

Åklagare Mats Ljungqvist, som leder den svenska utredningen av sabotaget, sägar att han redan kände till uppgifterna om SS-750.

– I övrigt har jag inga kommentarer och det har att göra med den pågående förundersökningen, men det är inte nya uppgifter för oss, säger han.

För mer information om MTC eller förfrågningar vänligen kontakta:

David Appelberg, Innovationsledare MTC                                                               0708-70 54 04
david.appelberg@mtcos.se

Oscar Frånberg, Docent i marinteknik
oscar.franberg@bth.se

Marine Technology Center of Sweden arbetar för ett säkert och grönt Europa. MTC är ett samarbete mellan ledande industriaktörer, akademiska institutioner och statliga myndigheter, som syftar till att driva innovation och främja hållbara lösningar på utmaningar som den marina industrin står inför. Med ett fokus på havsbaserad energi, försvar och hållbara havsmiljöer driver vi innovation och tillväxt kopplat till havet. För mer information vänligen besök www.mtcos.se

Did you find it interesting?

Share what you read to your friends.

Facebook
Twitter
LinkedIn